Creatief specialist in bouw & hovenierswerken

De tuin winterklaar maken

Zodat je tuin weer straalt in de lente

De warme zomermaanden zijn weer voorbij, veel planten hebben geleden onder de extreme droogte van afgelopen periode. Nu staan de herfst en de winter weer voor de deur. Belangrijk dus om de tuin op te lappen én voor te bereiden op de naderende winter. Om in het voorjaar weer net zo'n mooie tuin te hebben als in de zomer, geven wij je graag een aantal tips!

Tip 1: Je grasveld zomerklaar maken 

Als de temperatuur structureel onder de zes graden komt, zal het gras ophouden met groeien. Door de warme najaarsmaanden kan het dus voorkomen dat het gras tot in november blijft groeien. Zolang het gras groeit is het belangrijk dit te blijven maaien. Maar niet korter dan 4 cm.  

Ook is het belangrijk om gevallen bladeren tijdig te verwijderen van het gazon. Als deze te lang blijven liggen, ontnemen ze het zonlicht. Waardoor het gazon sneller zal rotten.  

Tip 2: Bescherm je planten tegen de vorst 

Niet alleen de extreme droogte van afgelopen periode, maar ook de vorst kan fataal zijn voor de planten in jouw tuin. Niet iedere plant kan namelijk goed tegen de vorst. Om die reden is het verstandig de planten die niet winterhard zijn naar binnen te verplaatsen of buiten te beschermen tegen vorst. Pas als de temperatuur onder nul komt kan dit kwaad voor de planten. Dus handig om van tevoren alvast te checken welke planten naar binnen moeten of ingepakt moeten worden. 

Tip 3: Planten snoeien 

Er zijn het hele jaar door wel planten die gesnoeid kunnen worden. Zoals fruitbomen, de laurier en de klimop. Dit kan prima van september tot december. Er kan niet meer gesnoeid worden als de vorst zijn intrede doet. Dan kunnen de planten beschadigd raken en dat zou zonde zijn! 

Tip 4: Bloembollen planten 

Deze tip heeft niet zozeer te maken met het winterklaar maken van te tuin. Maar dit is wel het moment om bloembollen te planten, zodat deze in de lente tevoorschijn komen. Bloembollen kunnen namelijk prima overwinteren in de grond. 

Tip 5: Water afsluiten 

Tot slot: Wanneer je een buitenkraan hebt is het goed om deze af te sluiten en af te tappen. Wanneer je niet de mogelijkheid hebt om de kraan af te tappen, zorg er dan voor dat je de leiding die zich buiten het huis bevindt goed inpakt. Wanneer het achtergebleven water in de leiding bevriest, kan dit gaan uitzetten en schade veroorzaken aan de leiding. 

Hulp nodig?

Geen tijd om je tuin winterklaar te maken of weet je niet waar je moet beginnen? Voor een persoonlijk tuinadvies, of een helpende hand ben je bij De Aster aan het juiste adres! Lees meer over onze mogelijkheden en neem contact op voor een vrijblijvende afspraak. Telefonisch via (0174) 220058 of stuur een e-mail. 

Tel: (0174) 220058

Vrijblijvende afspraak

Creatief specialist in bouw & hovenierswerken
© copyright 2024 - Alle rechten voorbehouden