Creatief specialist in bouw & hovenierswerken

Je tuin water geven in de zomer

De zomer door met deze tips

In Nederland regent het voldoende om je planten en bomen in de tuin gedurende het jaar van water te voorzien. Nu wil het geval dat het in de lente of zomer ook weleens langdurig droog kan zijn. Dan hebben de bomen en planten in de tuin wat extra water nodig. Hoe kun je je planten in de zomer het best van water voorzien? Wij geven je een aantal tips!

Tip 1: Sproeien als het echt nodig is

Geef de planten alleen water als het écht nodig is. Hoe zie je dat? Controleer of de grond niet te nat is. Sommige planten hebben namelijk wortels die juist gebouwd zijn om nat te zijn, andere kunnen daar juist weer niet tegen en gaan rotten. Graaf met een schop een gat van 30 cm in de tuin en bekijk de onderste laag van de grond. Als er net geen water uit sijpelt, dan is de grond precies vochtig genoeg. Is de grond te vochtig? Dan kun je dit eventueel voorkomen door houtsnippers in de tuin te strooien. Deze nemen het vele water op.

Tip 2: ’s Avonds water geven

Door de kracht van de zon in de zomer kan het gebeuren dat een plant verbrand, zeker als er water wordt gegeven tijdens de meest krachtige uren van de zon. Dit heet bladverbranding. De druppels die op de bladeren of bloemen van planten achterblijven kunnen namelijk als lensjes werken en bij een felle zon tot verbranding leiden. Daarom is het aan te raden om de tuin ’s avonds, als de zon onder is, te voorzien van een flinke laag water. Daarnaast verdampt het water veel sneller als de zon schijnt, dus is het ook nog eens waterbesparend om dit ’s avonds te doen.

Tip 3: Regenwater opvangen

Veel mensen geven hun planten water met drinkwater. Dat is eigenlijk hartstikke zonde! Er komt namelijk het hele jaar ook gewoon hemelwater naar beneden dat je kunt gebruiken. Dat is niet alleen milieuvriendelijker, maar ook nog eens beter voor je planten. Regenwater bevat namelijk nauwelijks kalk én heeft al de juiste temperatuur. Zo schrikken je planten niet van ijskoud water én scheelt het natuurlijk op de waterrekening aan het eind van het jaar. Heb jij al een regenton in de tuin staan?

Tip 4: Aanleg beregeningssysteem

Stel, je gaat lekker op vakantie in de zomer en er komt niet elke dag iemand langs om de tuin of balkon te voorzien van water. Hoe overleven de planten het dan? Door het aanleggen van een beregeningssysteem help je dit een handje. Je kunt hier namelijk zelf instellen hoe vaak en wanneer je planten water krijgen én zo blijft de tuin langer mooi!

Hulp nodig?

Geen tijd om je tuin te onderhouden of weet je niet precies hoe je dat aan moet pakken? Voor een persoonlijk tuinadvies of een helpende hand ben je bij De Aster aan het juiste adres! Lees meer over onze mogelijkheden en neem contact op voor een vrijblijvende afspraak. Telefonisch via (0174) 220058 of stuur een e-mail

Tel: (0174) 220058

Vrijblijvende afspraak

Creatief specialist in bouw & hovenierswerken
© copyright 2024 - Alle rechten voorbehouden