Creatief specialist in bouw & hovenierswerken

Meer groen in de tuin!

Voordelen voor opname van het water en de gezondheid

Zoals hovenier Lesley de Vet in het interview op onze Facebookpagina al aangaf is de Aster vóór meer groen in de tuin. Waar het een paar jaar geleden nog een trend was om de tuin vol te leggen met tegels, zien we tegenwoordig steeds meer groen terug in de tuin. Dit is goed voor het milieu én de gezondheid. Wat zijn de voordelen van meer groen in de tuin? Wij zetten ze voor je op een rijtje.

Vol met tegels

Uit cijfers blijkt dat ongeveer 70% van de huisbezitters in Nederland een tuin heeft. Maar liefst de helft van deze tuinen liggen vol met tegels. De voornaamste reden om toch tegels te leggen is het onderhoud van een groene tuin. Men ziet de tuin dan ook vaak niet als natuur, maar als een plek van rust of verlening van de huiskamer. En, deze gedachtegang moet anders. Meer groen in de tuin heeft wel degelijk voordelen.

Minder wateroverlast

Door klimaatverandering krijgen we de komende jaren meer met zware regenbuien te maken. Al dat water kan niet goed wegzakken in de grond als er overal alleen maar stoeptegels liggen. Het overbelaste riool wordt op deze manier nog meer belast. Een logisch gevolg is wateroverlast. Als we met z’n allen meer groen in onze tuin planten, nemen deze groene materialen het regenwater op en zorgt dit voor minder wateroverlast.

Goed voor de vlinders en bijen

Tegenwoordig worden er steeds meer vlinder- en bijentuinen aangelegd om deze beesten te laten overleven. Ze hebben het namelijk steeds lastiger, omdat er vooral op het platteland nauwelijks nog plek voor ze is. Ook langs de weg worden steeds vaker stukken ‘wildgroei’ aangelegd om een mooi plekje te creëren voor de vlinders en de bijen. Tuineigenaren kunnen daarbij een handje helpen om in de achtertuin meer bloemen te planten.

Verbetering van eigen gezondheid

Werk je ook veel thuis op dit moment? Uit onderzoek van de universiteit van Melbourne blijkt dat groen de concentratie verhoogt. In de pauze van hun opdracht keek de helft de deelnemende studenten naar een groene tuin en de andere helft naar beton. Na de pauze bleek dat de studenten die naar de groene tuin hadden gekeken beter presteerden. Kijken naar groen helpt je dus om je te concentreren en beter te blijven presteren. Uitzicht op groene tuin vanuit je werkkamer lijkt dus een must.

Ook vermindert groen in de tuin stress. Planten kunnen de bloeddruk verlagen, spanning in de spieren verminderen en gevoelens van boosheid, agressie en angst verminderen. Waar wacht je nog op?

Hulp nodig?

Wil je meer groen, maar heb je geen zin in het onderhoud? Wij staan graag voor je klaar! Lees meer over onze mogelijkheden en neem contact op voor een vrijblijvende afspraak. Telefonisch via (0174) 220058 of stuur een e-mail

Tel: (0174) 220058

Vrijblijvende afspraak

Creatief specialist in bouw & hovenierswerken
© copyright 2023 - Alle rechten voorbehouden