Creatief specialist in bouw & hovenierswerken

Tijd voor een najaarsbeurt

Hoe komt jouw tuin de winter door?

We gaan weer richting het eind van het jaar en dat betekent helaas ook dat de kans op vrieskou steeds groter wordt. Wij zetten de verwarming iets hoger, maar hoe overleven de bloemen en planten in de tuin deze kou? Dit doe je door in oktober en november een goede najaarsbeurt aan je tuin te geven. Iets waar wij deze maanden ook druk mee zijn. Waarom is dat eigenlijk zo belangrijk?

Opbergen van tuinmeubilair en meer

Als tuinliefhebber weet je dat goed tuinonderhoud in het najaar meer is dan het opbergen van het tuinmeubilair. Bij een goede najaarsbeurt komt veel meer kijken dan met de bladhark even wat bladeren van het terras en het gazon vegen. Met een uitgebreide tuinverzorging in het najaar, maak je jouw tuin klaar voor de winter én alvast voor het nieuwe tuinseizoen.

Gazon maaien

De groei van het gazon stopt rond oktober/november. Tot die tijd kun je blijven maaien. Stel bij de laatste keer maaien de grasmaaier iets hoger af, zodat het gras niet te kort wordt. Na die laatste maaibeurt maak je de maaier schoon. Dan is deze weer klaar voor het voorjaar.  Naast het maaien van het gazon, is het aan te raden ook het afgevallen blad weg te halen. Dit mag namelijk niet blijven liggen, omdat het gazon anders te weinig lucht en licht krijgt. Als dit gebeurd krijgt mos een kans om te groeien en dat is niet de bedoeling!

Snoeien van bomen en planten

Je denkt misschien waarom snoeien in de herfst? Bij sommige planten, bomen of struiken komt de sapstroom al vroeg op gang. Dit is bijvoorbeeld bij een druivenstruik of een kastanjeboom. Omdat de winterperiode en de temperaturen nog wel eens uiteenlopen is het verstandig om deze te snoeien vóórdat het weer warm wordt. Zo worden de meeste bomen gesnoeid net voor de winter. Ze zijn dan in diepe rust en alle bladeren zijn inmiddels van de boom gevallen.

Vijver winterklaar maken

Als het gazon aan kant is en de bomen gesnoeid, is het handig om even te kijken naar de vijver (als je die hebt tenminste). Zo kunnen onder andere de verlichting en de pomp uit de vijver. Verwijder ook het plantenafval en de eventuele algen uit het water om zo in het voorjaar weer plezier te hebben van de vijver.

Hulp nodig?

De najaarsbeurt helpt dus om jouw tuin weer stevig en sterk de winter uit te laten komen. Dan heb je er in nieuwe tuinseizoen weer veel plezier van. Hulp nodig of wil je tips? Wij staan graag voor je klaar! Lees meer over onze mogelijkheden en neem contact op voor een vrijblijvende afspraak. Telefonisch via (0174) 220058 of stuur een e-mail.

Tel: (0174) 220058

Vrijblijvende afspraak

Creatief specialist in bouw & hovenierswerken
© copyright 2023 - Alle rechten voorbehouden