Terwijl 'verantwoord' voor 2019 één van de trends was, speelt het milieu nu de hoofdrol in de trends voor 2020. Van regengoten, infiltratie-oplossingen en tuinverlichting tot terrasplanken en omheiningen, alle innovaties en producten hebben het milieu als uitgangspunt. Wij bezochten de hoveniersavond om de trends te ontdekken.
Een van de manieren waarop jouw tuin kan bijdragen aan een beter milieu, is door het regenwater op te vangen. Dit kan zijn middels een infiltratiesysteem, met een kunststof opslagtank onder de grond of simpelweg met een regenton. Het water dat hierin wordt opgeslagen, kun je vervolgens wanneer nodig gebruiken voor het sproeien van je tuin of het wassen van je ruiten. Met een infiltratiesysteem wordt het water opgeslagen en met droge dagen langzaam weer afgegeven aan de omgeving, waardoor er minder plassen ontstaan en de bodemstructuur het hele jaar door gezond is.
Ook met jouw keuze voor tuinverlichting kan je al je steentje bijdragen aan een beter milieu. Misschien ben je al goed bezig met LED-verlichting, maar de ene LED-lamp is de andere niet. Hoe maak je dan een goede, kwalitatieve keuze? Het energielabel kan je een indicatie geven, maar zegt niet alles. De term 'net luminous flux' speelt hierin een belangrijke rol.
Laten we beginnen met 'luminous flux', dit is de totale hoeveelheid zichtbaar licht die een lamp uitstraalt. Terwijl de luminous flux de losse lamp op zichzelf meet, meet de 'net luminous flux' de daadwerkelijke hoeveelheid licht die de lamp uitstraalt wanneer deze al bevestigd is en in de houder zit. Door naar de luminous flux te kijken in plaats van naar de net luminous flux, kan het energielabel gunstiger uitvallen en niet het juiste beeld schetsen. Vind je energieverbruik belangrijk? Kijk dan liever naar het vermogen, dit bepaalt uiteindelijk wat je verbruikt.
Steeds vaker gebruiken mensen hout in de tuin. Denk aan een schuur, omheining, veranda of terrasplanken. Vaak dient dit nog nabehandeld te worden met oliën of schadelijke beschermingsmiddelen. Hiervoor is een nieuw en verbeterd product op de markt gekomen. Dit wordt geproduceerd op een duurzame manier en is een ecologisch alternatief voor hardhout. Het hoeft niet nabehandeld te worden, overtreft de geschatte levensduur én is na gebruik ook nog volledig recyclebaar.
Kan jouw tuin wel een duurzaamheidsupgrade gebruiken? Wij helpen je graag jouw steentje bij te dragen aan een beter milieu door vakkundig tuinaanleg!
Tel: (0174) 220058