Creatief specialist in bouw & hovenierswerken

Ziektes en plagen onder planten

Hoe voorkom je taksterfte, wortelrot en bladvlekken?

Plantenziekten tasten tuinplanten aan. Meestal worden ze veroorzaakt door schimmels, bacteriën en virussen of door plagen van rupsen, kevers of bladluizen. In deze nieuwe blog benoemen we een aantal veel voorkomende plantenziekten inclusief kenmerken zodat je ze kunt herkennen. Daarnaast geven we je tips om ze te bestrijden.

Taksterfte bij coniferen

De laatste jaren komt taksterfte veel voor in coniferen. Volgens literatuur wordt taksterfte veroorzaakt door verschillende schimmels. De sporen van deze schimmels zijn zo klein, dat je ze alleen met een loep kunt zien. De sporen ontwikkelen zich snel bij hoge temperatuur en vocht. Infectie treedt vaak op na het snoeien, zware regenval of wind.

Wat kun je eraan doen? Houd de bodem goed in de gaten. Zorg ervoor dat de grond van de coniferen niet te hoog bemest wordt. Bij overbemesting wordt de plant of boom zwakker en zal taksterfte sneller optreden. Let op: Coniferen zijn gevoelig voor wortelrot.

Wortelrot

Niet alleen coniferen, maar ook rododendrons zijn gevoelig voor wortelrot. Wortelrot komt door het geven van teveel water. Omdat de plant het zelf niet kan opnemen, neemt de aarde het water op en zakt het overtollige gedeelte water naar de bodem van de bloempot. Hoe groter de laag water op de bodem van de bloempot, des te groter de schade zal zijn.

Het is daarom heel belangrijk om al bij aankoop of levering van planten de kluit te controleren. De symptomen beginnen namelijk helemaal onderaan: bij de wortels en het onderste deel van de stam. Je herkent wortelrot doordat de bladeren licht verkleurd, droog en bruin zijn. Als dit het geval is zal de plant daarna steeds verder afsterven.

Bladvlekken

Bladvlekkenziekte wordt veroorzaakt door schimmels. Op steeds meer bladeren ontstaan vlekken, totdat de hele plant onder de vlekken zit. Vervolgens verdwijnen zelfs hele stukken van de bladeren. Heeft de bladvlekkenziekte jouw planten bereikt? Dat herken je door een aantal factoren:

  • Gele vlekjes op de bladeren. Die vlekjes gaan eerst van groen naar geel en daarna worden ze bruin. Als ze afsterven worden ze zwart.
  • Bladvlekkenziekte kan voorkomen op bijna alle soorten planten: van granen tot kruiden en gewassen.
  • De vlekjes zijn meestal rond.

Het is lastig om bladvlekkenziekte te bestrijden, dus voorkomen is beter! Hier zijn verschillende middelen voor te koop. Zijn jouw planten toch besmet met deze ziekte? Knip dan de besmette bladeren weg en koop een bestrijdingsmiddel in het tuincentrum.

Hulp nodig?

Heb jij ziektes bij je planten gesignaleerd, maar weet je niet hoe je ze moet bestrijden? Wij staan graag voor je klaar! Lees meer over onze mogelijkheden en neem contact op voor een vrijblijvende afspraak. Telefonisch via (0174) 220058 of stuur een e-mail

Bron: Nieuwsbrief Greenlink september 2021

Tel: (0174) 220058

Vrijblijvende afspraak

Creatief specialist in bouw & hovenierswerken
© copyright 2024 - Alle rechten voorbehouden